Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Άστεγοι LGΒTQ

Το Υπουργείο Υγείας των Η.Π.Α. υπολογίζει τον αριθμό των άστεγων νεολαίων ή των παιδιών που έχουν εγκαταλείψει την οικογενειακή εστία από 575.000 μέχρι 1,6 εκατομμύριο το χρόνο. Από αυτούς, ένα ποσοστό από 20 έως 40% αυτοπροσδιορίζεται ως LGBTQ. Στο Decatur του Illinois, μια έρευνα στους άστεγους νεολαίους έδειξε ότι το 42% αυτοπροσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι.

Με δεδομένο ότι στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτών που αυτοπροσδιόριζονται ως lgbtq κυμαίνεται στις έρευνες από 3% μέχρι 5%, είναι πασίδηλο ότι το ποσοστό των lgbtq στους άστεγους είναι δυσανάλογα υψηλό. Και η αιτία προφανής: σύμφωνα με άλλη έρευνα, το 50% των ομοφυλόφιλων αγοριών αντιμετώπισε αρνητικές αντιδράσεις από τους γονείς όταν έκαναν coming out, ενώ στο 26% των περιπτώσεων οι γονείς ζήτησαν από το παιδί να φύγει από το σπίτι! Πολλοί ακόμα εγκαταλείπουν την οικογενειακή εστία εξαιτίας σωματικής, σεξουαλικής ή συναισθηματικής κακοποίησης. Τα ποσοστά είναι υψηλότερα στα διαφυλικά (trans) άτομα.

Οι άστεγοι lgbtq έχουν μεγαλύτερα ποσοστά στη χρήση ναρκωτικών, στις αυτοκτονίες και στη σεξουαλική εργασία. Και όσοι από αυτούς καταλήγουν σε καταφύγια αστέγων δηλώνουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό ότι απειλούνται, ταπεινώνονται και κακοποιούνται από το προσωπικό και τους άλλους διαμένοντες.

Πηγή: Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender Youth: An Epidemic of Homelessness, National Gay and Lesbian Task Force Policy Institution, National Coalition for the Homeless (PDF)

1 σχόλιο:

marco είπε...

Ακόμη και στην Ελλάδα της ιδιοκατοίκησης και της οικογενειακής πρόνοιας οι σύγχρονες κοινωνικές καταστάσεις έχουν διαρρήξει τα προστατευτικά δίκτυα. Εντεκα χιλιάδες άτομα, Ελληνες, αλλοδαποί, άντρες και γυναίκες, οικονομικά κατεστραμμένοι από δάνεια και κάρτες, απολυμένοι λίγο πριν από τη συνταξιοδότηση, χρήστες ναρκωτικών, αποφυλακισμένοι, απόκληροι, άνθρωποι, κάποτε, της διπλανής πόρτας που ζούσαν μια κανονική ζωή, περιφέρονται σαν σκιές στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο Σαράφειο, στο Πεδίον του Άρεως, σε παρκάκια και πεζόδρομους του κέντρου, πριν καταλήξουν στις «καβάτζες» τους, τα πρόχειρα σπιτικά τους από χαρτόκουτα, σανίδες και πλαστικά.

Τους 7.720 αγγίζει ο αριθμός των αστέγων στη χώρα μας, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς οι οικονομικοί μετανάστες και οι αθίγγανοι. Από αυτούς οι 1.665 ζουν στον δρόμο, οι 1.117 φιλοξενούνται σε νυχτερινά καταφύγια και ξενώνες, ενώ 4.938 άνθρωποι ζουν σε μη ασφαλή ή ακατάλληλα καταλύματα.

Οι περισσότεροι άστεγοι καταγράφονται στην Αττική, με τον αριθμό τους να φτάνει τους 5.324. Στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των αστέγων φτάνει στους 552 ενώ στην Αχαΐα ζουν 415. Ακολουθούν ο Έβρος με 275 άστεγους και η Λάρισα με 111. Πολλοί από αυτούς που στερούνται στέγης είναι άνθρωποι που έχουν μόλις αποφυλακιστεί ή έχουν πάρει εξιτήριο από νοσοκομεία.

Όσοι από τους άστεγους δεν ζουν στο δρόμο, διαμένουν σε ξενώνες φιλοξενίας, σε καταφύγια γυναικών, φιλοξενούνται προσωρινά από συγγενείς και φίλους κάνουν παράνομες υπενοικιάσεις, παράνομη χρήση χώρων ή κτιρίων και καταπατήσεις γης. Επίσης, περίπου 2.730 άτομα ζουν σε ανεπαρκή καταλύματα, δηλαδή σε τροχόσπιτα, κοντέινερ, καταυλισμούς, σκηνές, παραπήγματα, οικισμούς θυμάτων φυσικών καταστροφών, καταστήματα κι αποθήκες, αλλά ακόμη και σε στάνες!

(πηγές: εφημερίδες Βήμα, Έθνος, Καθημερινή)